divendres, 26 d’abril del 2013

Centenari del naixement de l'escriptor Salvador Espriu

Dani Llevadot



El 22 de febrer de fa vint-i-vuit anys va morir Salvador Espriu i Castelló, poeta dramaturg i novel·lista català. Va ser considerat un dels renovadors de la prosa catalana. També va tenir un paper important en la recuperació del teatre català.
Al llarg del 1960 l’escriptor es va fer popular per ser una persona que reivindicava a Catalunya. Per això va ser considerat una de les veus del poble.
Va publicar les novel·les El doctor Rip (1931) i Laia (1932), els llibres de narració Ariadna allaberint g rotesc (1935). La seva obra poètica compta amb els reculls Cementiri de Sinera(1946), Les hores i Mrs. Death (1952), El caminant i el mur (1954), La pell de brau (1960), Llibre de Sinera (1963).
Les seves obres l’acrediten com el narrador més popular del noucentisme. El seu nom va estar sovint en les propostes per al premi Nobel. El 1972 va ser distingit amb el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes i dos anys més tard va rebre la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya i la Medalla d'Or de la Ciutat de Barcelona. Va ser un dels quatre primers membres fundadors de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.
Aquest any, 2013, es celebra a Catalunya el centenari del naixement de l’escriptor amb diversos actes commemoratius i reivindicatius de la seva figura.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Recorda't d'escriure amb una expressió correcta i respectuosa.