dimarts, 30 d’abril del 2013

El 22 de febrer va fer 74 anys de la mort de l'escriptor Antonio Machado

Marina Ruíz






Antonio Machado Ruiz va néixer el vint-i-sis de juliol del 1875, a Sevilla. Va ser poeta, escriptor i intel·lectual andalús. Va pertànyer al moviment literari del Modernisme, però més tard va passar a ser membre de la Generació del 98.

L’escriptor va completar la seva formació a la Institución Libre d'Enseñanza, però va interrompre diverses vegades els seus estudis, per motius econòmics. Més endavant es va doctorar en lletres a Madrid. I també va ser catedràtic de francès als instituts de Sòria l’any 1907.

Va participar en nombroses reunions informals i periòdiques i va entrar en contacte amb els joves grups literaris. A Soria va conèixer Leonor Izquierdo i s’hi va casar. El 1911 tots dos van passar un any a París ja que havia aconseguit una beca per a ampliar els seus estudis. Però Leonor morí al cap de poc temps, l'1 d'agost del 1912. Amb una gran depressió, va decidir traslladar-se Baeza (Jaén), on va viure uns anys amb la seva mare dedicant-se a l'ensenyament. El 1937 va publicar la seva última obra, La guerra.

En la seva poesia es poden distingir tres etapes:
La primera etapa (Soledades, 1903, i Soledades, galerías y otros poemas, 1907).
La segona (Campos de Castilla, 1912).
En la tercera etapa (Nuevas canciones, 1925, i el que hi ha inclòs a Poesías completas, 1928, més la producció apareguda en revistes i publicacions diverses)

Antonio Machado va morir havent fugit a la Catalunya Nord, exiliat, a Cotlliure, el vint-i-dos de febrer del 1939.

1 comentari:

  1. Marina, m'ha interessat molt la informació sobre aquest autor. Has fet molt bona feina!!

    ResponElimina

Recorda't d'escriure amb una expressió correcta i respectuosa.